Van fysiotherapeut naar consultant – Interview met Marinus Winters

Bij Sira Consulting werken we met een diverse groep professionals die allemaal hun eigen unieke pad hebben afgelegd. Eén van hen is Marinus Winters, die een bijzondere overstap maakte van fysiotherapie naar consultancy. Hoe heeft hij die switch ervaren? Welke vaardigheden uit zijn vorige carrière gebruikt hij nu nog dagelijks? En wat maakt werken bij Sira zo interessant voor hem?

Marinus, je bent nu alweer een aantal maanden werkzaam bij Sira Consulting. Hoe is dat bevallen tot nu toe?
Heel goed! Sira Consulting is een organisatie waar je snel contacten legt met je collega’s en volop de kans krijgt om nieuwe kennis op te doen. De collega’s waren zeer verwelkomend en ik kreeg gelijk twee ‘buddy’s’ toegewezen die mij begeleidden bij mijn kennismaking met het bedrijf. Bij Sira werk je met mensen die niet alleen veel kennis in huis hebben, maar ook sterk zijn in samenwerking en communicatie. Die combinatie maakt echt het verschil.

Je hebt hiervoor 15 jaar als fysiotherapeut gewerkt, iets heel anders! Wat heeft je doen besluiten om de overstap naar consultancy te maken?
Fysiotherapie is een prachtig vakgebied waar ik met veel plezier in heb gewerkt. Toch was er een mix van factoren die me deed heroriënteren op mijn interesses en vaardigheden, en de mogelijkheden die daarbij zouden passen. Ik heb hierbij veel gehad aan de hulp van Dennis Warmerdam van Fanbased, die mij als coach heeft bijgestaan.

Ik had altijd al interesse in beleidsvraagstukken en politiek. Daarnaast zocht ik een baan waarin ik, op een andere manier dan in de fysiotherapie, samen kon werken met mensen en samen resultaten kon behalen. Uit samenwerking haal ik veel energie. Bovendien vind ik het leuk om complexe problemen te analyseren en hiervoor oplossingen te vinden. Deze vaardigheden neem ik mee vanuit mijn vorige werk. Tegelijkertijd zijn er aspecten waarin ik mij nog verder moet ontwikkelen, zoals het doorgronden van het beleidsperspectief binnen de overheid. “Wat is de vraag achter de vraag?”, hoor je bij ons vaak. Door ervaring op te doen, verwacht ik hierin steeds beter te worden.

Hoe heb je de overgang ervaren van een praktijkgerichte sector naar een analytische en beleidsgerichte omgeving?
In alle eerlijkheid viel de overgang mee. Naast mijn werk als fysiotherapeut was ik jarenlang betrokken bij wetenschappelijk onderzoek in de (sport)gezondheidszorg. Daardoor was ik al bekend met projectmatig werken, analyseren en rapporteren. Er zijn veel parallellen tussen wetenschappelijk onderzoek en consultancy. Zowel qua vaardigheden als in de dagelijkse werkzaamheden. Ik wist daardoor redelijk goed wat ik kon verwachten.

Wat trok je specifiek aan in Sira Consulting en hoe ben je hier terechtgekomen?
Via via kwam ik in contact met Wouter Reuvers, Top Consultant bij Vanberkel Professionals. Hij wees mij op Sira Consulting. Hoewel ik ook naar andere sectoren en organisaties heb gekeken, sprak Sira mij het meest aan. Ze zijn ambitieus en willen beleid écht werkbaar en uitvoerbaar maken voor Nederland. Daarnaast hecht Sira veel waarde aan een goede balans tussen presteren en leren op het werk en genieten van het leven buiten werk.

“Als ik om mij heen kijk bij Sira, zie ik hardwerkende collega’s die bijdragen aan een beter functionerende overheid — of dit nu gaat om de Rijksoverheid, gemeenten of uitvoeringsorganisaties zoals het UWV.” – Marinus

De missie “Vandaag. Voor de overheid van morgen.” spreekt mij in het bijzonder aan. In Nederland mogen we trots zijn op hoe goed ons overheidsapparaat functioneert. Natuurlijk zijn er verbeterpunten — in regelgeving, uitvoering en beleidsevaluatie — en het is mooi om via Sira bij te dragen aan een overheid die zich blijft ontwikkelen.

Hoe ziet een gemiddelde werkweek eruit voor jou?
Er is veel afwisseling in mijn nieuwe baan. Zowel op dagelijkse basis als qua type projecten. Op een gemiddelde dag kan het zijn dat ik een aantal uren literatuurstudie doe en vervolgens één of twee interviews uitvoer met bedrijven in het veld. Ook kan het voorkomen dat ik op bezoek ga bij een gemeente voor interviews.

Een paar weken geleden was ik een paar dagen in Friesland om interviews uit te voeren voor een project over een kunst- en cultuureducatieprogramma. Hierin onderzochten we de meerwaarde van het programma voor scholen en leerlingen, en bekeken we hoe het programma versterkt kan worden naar de toekomst toe.

Daarnaast werk ik aan een regeldrukonderzoek voor nieuwe wetgeving en aan een project voor het Ministerie van Economische Zaken over de energiebesparingsplicht voor bedrijven.

Wat voor soort opdrachten werk je aan en welke vind je het meest uitdagend of interessant?
Het onderzoek naar de energiebesparingsplicht vind ik één van de leukere onderzoeken. We denken hier actief mee over hoe de wet- en regelgeving verder ontwikkeld kan worden. Daarnaast is het, zoals vaak bij onze projecten, de kunst om verschillende perspectieven bij elkaar te brengen en een voorstel te doen hoe deze perspectieven gewogen kunnen worden.

Staat er nog een bepaalde opdrachtgever op je wensenlijst voor de toekomst?
Er zijn veel organisaties waarvoor ik graag nog eens een opdracht zou doen. Maar goed, ik ben natuurlijk nog maar net begonnen. Eén van die organisaties is de Europese Unie – het lijkt me heel interessant om ook op Europees niveau bij te dragen aan betere wet- en regelgeving.

Hoe zou je de werksfeer en samenwerking binnen Sira omschrijven?
Als ik om mij heen kijk bij Sira, zie ik hardwerkende collega’s die bijdragen aan een beter functionerende overheid — of dit nu gaat om de Rijksoverheid, gemeenten of uitvoeringsorganisaties zoals het UWV.

Dat maakt dat we elkaar ondersteunen in het werk, om samen tot resultaten te komen. Dit zie je ook terug in de kleinere projectgroepen, waar je intensief met elkaar samenwerkt. In zo’n projectgroep is er bovendien ruimte voor gezelligheid en humor. Teamuitjes en dagen zoals NLdoet, waar we als Sira tijdens werktijd aan deelnemen, zorgen ervoor dat je je collega’s ook buiten de werkcontext beter leert kennen.

Wat zou je zeggen tegen professionals die overwegen een soortgelijke carrièreswitch te maken?
Doen, haha! Nee, natuurlijk is het belangrijk om goed na te denken of consultancy echt bij je past. Heb je een sterk analytisch vermogen, kun je goed schrijven, en vind je het leuk om complexe beleidsvraagstukken te onderzoeken en samen te werken in kleine teams? Dan zou consultancy zomaar iets voor je kunnen zijn!

Wat zijn je toekomstplannen binnen Sira Consulting?
Ik hoop in de komende jaren nog veel interessante en uiteenlopende projecten te doen voor Nederlandse overheden. Ook Europa is dus een ambitie.
Naast deze inhoudelijke ambities zou ik binnen Sira graag anderen helpen om hun doelen na te streven en zo ook bij te dragen aan de groei van de organisatie.

profile-image

Heb je nog vragen?

Neem dan gerust contact op met Marinus Winters.