Periodieke rapportage Werkgevers- en Bedrijfsvoeringsbeleid voor BZK

Voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) verrichtte Sira Consulting de periodieke rapportage van het thema Werkgevers- en bedrijfsvoeringsbeleid. Deze is kort geleden naar de Tweede Kamer is gestuurd. Dit is een overkoepelende analyse van doeltreffendheid en doelmatigheid van genoemd beleid dat BZK coördineert en regisseert voor alle ministeries.

De hoofdvraag luidde: ‘Heeft het gevoerde beleid geleid tot de beoogde verbetering van met name de bedrijfsvoering door de (Rijks)overheid? En was de inzet van de beleidsinstrumenten/kaders doelmatig en doeltreffend, bezien vanuit de coördinerende en regisserende rol van BZK?’.

Met de Begeleidingscommissie en ambtelijke werkgroep heeft Sira voor de periodieke rapportage van het werkgevers- en bedrijfsvoeringsbeleid zes deelthema’s onderscheiden: de organisatie van de Rijksdienst, het brede personeelsbeleid, informatievoorziening/ICT, huisvesting en faciliteiten en tot slot het beleid sinds 2021 naar aanleiding van de ‘toeslagenaffaire’ (en het advies van de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvang).

De belangrijkste gegevensbronnen in dit onderzoek vormden – naast afgeronde evaluaties – de Jaarrapportages Bedrijfsvoering Rijk (JBR) en andere voortgangsdocumenten. De inzichten hieruit zijn aangevuld met ruim 15 expertgesprekken met betrokkenen bij het beleid.

Op het brede themaniveau bleken de doeltreffendheid en doelmatigheid niet (volledig) vast te stellen. Doelen zoals ‘vergroten’ en ‘versterken’ kunnen hiervoor het best worden omgezet naar concrete ambities en streefwaarden. Tegelijk vallen binnen sommige thema’s de heldere specifieke prestatie-indicatoren en doelen wel degelijk positief op. Dit is te beschouwen als een best practice, die breder navolging verdient.

Enkele kern-aanbevelingen voortkomend uit dit complexe en breed dekkende traject zijn:

  • Blijf oog houden voor de responsieve en dienstbare rol van de overheid (‘publieke waarden’)
  • Toets periodiek de (stappen in de) beleidstheorie aan de praktijk: werk verder aan de monitoring- en evaluatieagenda
  • Ontwikkel doelmatigheidsstudies verder door, in termen van methodiek en meer frequente toepassing.

In de kabinetsreactie op deze periodieke rapportage heeft de minister van BZK uitgebreid aangegeven hoe vervolg is en wordt gegeven aan de aanbevelingen.

profile-image

Heb je nog vragen?

Neem dan gerust contact op met Carolien Klein Haarhuis.