Maak kennis met onze adviseurs – Interview met Carolien Klein Haarhuis
Na 20 jaar onderzoek en advisering bij de overheid (ministeries van Justitie en Financiën) besloot Carolien in 2023 de overstap te maken naar Sira Consulting. Met haar achtergrond en ervaring helpt ze overheden aan beleidsoptimalisatie door middel van onderzoeks- en adviesprojecten. Carolien begon als senior adviseur en is nu senior projectmanager binnen het domein Beleidsevaluaties. Wat trok haar aan in het werken bij Sira? Hoe ervaart ze de overstap van overheid naar consultancy? En waarom zou jij als ervaren adviseur ook deze stap moeten overwegen?
Na 20 jaar bij de (semi-)overheid heb je een overstap gemaakt naar Sira Consulting. Wat leidde tot deze beslissing voor jou?
Mijn drijfveer is om de overheid te helpen bouwen aan effectief en doelmatig beleid, en om hiervoor waardevolle inzichten en onderbouwde adviezen te geven. Voor goed beleid vind ik de inzet van monitoring en evaluatie onmisbaar. Bij Justitie en Veiligheid was ik beleidsonderzoeker, bij Financiën bouwde ik mee aan het evaluatiestelsel en gaf ik evaluatietrainingen aan beleidsmedewerkers. In 2022 werd ik benaderd door een recruiter voor deze functie. Ik voer met veel plezier evaluatieonderzoek voor de overheid uit, dus dacht al gauw ja! Daarnaast faciliteer ik heel graag kennisuitwisseling.
Je werkt als senior adviseur aan diverse projecten. Hoe ziet een gemiddelde werkweek eruit voor jou?
De maandag is altijd onze overlegdag: dan vinden zowel de teamoverleggen als meerdere projectbesprekingen plaats. Het leuke hieraan is dat je de week samen start en bijna iedereen op kantoor is. Dat geeft veel energie. Bovendien ga je goed geïnformeerd en op elkaar ingespeeld de rest van je werkweek in.
Dinsdag tot en met vrijdag focussen we ons op de lopende projecten. Meestal werken we op ons kantoor in Utrecht, maar voor overleg zijn we ook vaak op locatie bij opdrachtgevers, zoals ministeries, provincies of gemeenten. Gemiddeld werkt iedereen aan drie projecten tegelijk. Op één dag kan het dus zijn dat je zowel aan een project werkt voor de Provincie als voor het Rijk of een gemeente. Dit vraagt een verlegbare focus en soms reizen, maar maakt het werk ook enorm leuk en afwisselend.
Aan wat voor soort projecten werken jullie, en welke vind je het leukst om te doen?
Ons team verricht beleids- en wetsevaluaties voor de Rijksoverheid en daarnaast voor provincies, waterschappen, gemeenten en andere partijen met een publieke taak. Zo beoordelen we de effectiviteit en doelmatigheid, maar (in eerdere beleidsfasen) ook de stappen die hiervoor gezet zijn en nog gezet moeten worden. Bijvoorbeeld, om te komen tot duidelijke en meetbare beleidsprestaties en doelen.
We gebruiken erkende evaluatiemethoden om de doorwerking en effecten van beleid inzichtelijk te maken. Daarbij sluiten we aan bij de Regeling Periodiek Evaluatieonderzoek (RPE) 2022. Dit laat direct ook zien dat we onze onafhankelijkheid hoog in het vaandel hebben.
Ons werk leert je in korte tijd over veel verschillende beleidsonderwerpen en -organisaties. Dit maakt je breed inzetbaar, flexibel en een echte expert. – Carolien Klein Haarhuis, senior adviseur
In 20 jaar tijd moet je aan veel verschillende projecten gewerkt. Welke daarvan heeft de meeste impact (op je) gemaakt?
Qua evaluatie-aanpak en afstemming met betrokkenen denk ik erg positief terug aan onze evaluatie van het Uniform Subsidiekader (USK) dat wordt beheerd door het ministerie van Financiën. Ik ben blij dat deze USK-evaluatie concrete paden voor verbetering heeft blootgelegd. De inhoudelijke samenvatting hiervan is te vinden op onze website. Begin 2024 presenteerden we de bevindingen en aanbevelingen uit het rapport aan een brede groep stakeholders. Daarna is de opdrachtgever snel gestart met de implementatie van de aanbevelingen en begonnen bij themasessies. Het rapport onderstreept onze doorgaande inzet om de doelmatigheid en effectiviteit van overheidsfinanciering te helpen optimaliseren.
Uit vorig werk blijf ik me altijd de evaluatie van de staat van bestuur van Aruba herinneren. Dit was een onderzoek in opdracht van de minister-president van Aruba en de toenmalige Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Daarvoor ben ik met een collega veel op Aruba geweest en hebben we als duo diepgravende, boeiende gesprekken mogen voeren met bestuurders, ambtenaren en andere partijen op dit eiland. Deze evaluatie kwam voort uit signalen dat de bestuurskwaliteit in Aruba te wensen over zou laten. Wij kwamen tot de conclusie dat de kleine schaal van het eiland een belangrijke verklaring hiervoor is.
Voor welke opdrachtgever zou je graag nog eens willen werken? Staat er nog een organisatie op je wensenlijstje?
Alle ministeries wel! We werken al langere tijd voor en met een aantal ministeries. De nadruk ligt bij ons op een goede systematische aanpak (methode) van beleidsevaluatie en een hierop goed aansluitend advies. Onze ervaring en expertise is breed inzetbaar over verschillende beleidsterreinen.
Naast je werkzaamheden als senior adviseur begeleid je ook een aantal van de junior adviseurs. Wat leren zij van jou en jij van hen? En hoe is die dynamiek op kantoor?
Ik leer de junioren om projecten mee te draaien, met handvatten voor het stellen van de juiste interviewvragen en goed daarop aansluitende analyses. Ook coach ik graag in het omzetten van onderzoeksbevindingen naar een treffende rapporttekst – en in het ‘live’ kunnen presenteren daarvan.
Welke vaardigheden zijn essentieel voor een senior adviseur bij Sira?
Een ‘drive’ voor maatschappelijke meerwaarde, nieuwsgierigheid naar het werk en de doelen van de overheid, een analytische blik en snel kunnen schakelen.
We zijn een inhoudelijk gefocust bureau, dat verschillende overheden en andere publieke organisaties bijstaat in de stappen naar beleidsdoelen en hun verdere doorontwikkeling. Het is die maatschappelijke meerwaarde die ons drijft en met elkaar verbindt.
Wat zou je zeggen tegen ervaren beleidsadviseurs die twijfelen over een overstap naar consultancy?
Ben je nieuwsgierig en stel je graag vragen? Speel je graag in op nieuwe (beleids)ontwikkelingen? Beschik je over een analytische blik? Kun je je vanuit het maatschappelijk belang inleven in de doelen en het werk van de overheid? Ben je gedreven om iets te brengen, en ook flexibel genoeg om snel te schakelen?
Is het antwoord op deze vragen “ja”? Kom dan morgen nog bij ons op gesprek!
